Изработване на японския меч
Технологията на
изработването на мечове
на японските ковачи
се мерила с тази на най-добрите по това време майстори в света, например тези от
Толедо или Дамаск. Японските мечове били еластични, нечупливи и са запазвали
дълго време остротата си. Естествено, нечупливостта зависи от мекотата на
материала, а твърдостта от качеството на стоманата, което определя остротата на
меча. Ако стоманата е много твърда , лесно се чупи, ако е мека, лесно се
изтъпява. Как се обединяват тези взаимно изключващи се свойства?
А) Външният слой се
изработва
чрез многократно
сгъване на материала и ковашка заварка. Чрез този процес се изчистват фосфатните
и сулфатните замърсявания и се образува многослоен материал (може да се стигне
до един милион пласта), от който изтеглят след това меча.
В) Сърцевината се
изработва
от по-бедна на
въглерод стомана, след което тя се вклинява във външния слой и се хомогенизира
чрез ковашка заварка.
С) Закаленото острие
(хамон) се получава
от нанасянето на
глина, обогатена с дървени въглища, по специална рисунка, след което се
нажежава до червено и се закалява. Поради различната дебелина на глината
режещата част на острието се закалява нееднородно, а останалата част, която
изстива по-бавно, остава по-мека.
След това
се придава крайната
форма на острието
и майсторът слага
знака си върху дръжката.
ИАЙДО - Пътят на меча
Огнян Кожухаров
При изработването се използват няколко различни вида ламиниране на острието:
MAGNUM by Boker - Referenceguide
Blade Material :
|
Fuction:
|
1: AISI 1060 carbon steel blade |
Practice & IAITO & Collection
|
2: Tamahagane (real japanese polish) |
(Top
Quality)
|
3: Red AISI 1095 carbon steel UNOKUBI ZUKURI blade |
Functional & Practice &
Collection
|
4: 9260 Spring steel UNOKUBI ZUKURI blade |
Functional & Practice &
Collection
|
5: Folded (12times) blade (AISI 1060 steel +1045 Steel) |
Practice & IAITO& Display
|
6: High Quality Folded (12times) blade ( AISI 1095+AISI1060) |
Functional & Practice &
Collection
|
7: RED Folded AISI blade (AISI 1060 steel +1050 Steel) |
Practice & IAITO & Collection
|
8: Clay Tempered BLACK Folded AISI blade |
Practice & IAITO &
Collection
|
9: T10 Real Clay Tempered steel blade (battle ready) |
Battle
ready&Functional Cutting (Good for great hardness cutting
edge) (Strong)
|
10: 1095 Real Clay Tempered steel blade (battle ready) |
Battle ready & Functional
|
11: L6 steel |
Battle ready & Functional
flexible
|
12: Folded (12times to create 4096 layers) steel clay tempered blade(battle ready)(1095+1060) |
Battle
ready&Functional Cutting (Good for flexibilty& Folded texture) (Exquisite)
|
13: RED Folded steel clay tempered blade(Functional) |
Collection & Display
& Functioanl
|
14: AISI 1095 clay tempered Abrasive blade(Highly polsihed) |
Collection &
Display & Cutting
|
15: T10 clay tempered Abrasive blade(Highly class polsihed) |
Collection &
Display & Cutting
|
16: Folded Steel clay tempered Abrasive blade (Top class craftmanship) |
Battle
ready&100% Top Functional (Janpanese Classic Polishing) (Top
Quality)
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар