Изработка



Изработване на японския меч

Технологията на изработването на мечове
на японските ковачи се мерила с тази на най-добрите по това време майстори в света, например тези от Толедо или Дамаск. Японските мечове били еластични, нечупливи и са запазвали дълго време остротата си. Естествено, нечупливостта зависи от мекотата на материала, а твърдостта от качеството на стоманата, което определя остротата на меча. Ако стоманата е много твърда , лесно се чупи, ако е мека, лесно се изтъпява. Как се обединяват тези взаимно изключващи се свойства?
А) Външният слой се изработва
чрез многократно сгъване на материала и ковашка заварка. Чрез този процес се изчистват фосфатните и сулфатните замърсявания и се образува многослоен материал (може да се стигне до един милион пласта), от който изтеглят след това меча.
В) Сърцевината се изработва
от по-бедна на въглерод стомана, след което тя се вклинява във външния слой и се хомогенизира чрез ковашка заварка.
С) Закаленото острие (хамон) се получава
от нанасянето на глина, обогатена с дървени въглища, по специална рисунка, след което се нажежава до червено и се закалява. Поради различната дебелина на глината режещата част на острието се закалява нееднородно, а останалата част, която изстива по-бавно, остава по-мека.
След това
се придава крайната форма на острието
и майсторът слага знака си върху дръжката.

ИАЙДО - Пътят на меча
Огнян Кожухаров


При изработването се използват няколко различни вида ламиниране на острието:

MAGNUM by Boker - Referenceguide

Blade Material :
Fuction:

1:  AISI 1060 carbon steel blade
Practice & IAITO & Collection

2:  Tamahagane (real japanese polish)
         (Top Quality)

3: Red AISI 1095 carbon steel UNOKUBI ZUKURI blade
Functional & Practice & Collection

4: 9260 Spring steel  UNOKUBI ZUKURI blade
Functional & Practice & Collection

5: Folded (12times) blade (AISI 1060 steel +1045 Steel)
Practice & IAITO& Display

6: High Quality Folded (12times) blade ( AISI 1095+AISI1060)
Functional & Practice & Collection

7: RED Folded AISI blade (AISI 1060 steel +1050 Steel)
Practice & IAITO & Collection

8: Clay Tempered BLACK Folded AISI blade
 Practice & IAITO & Collection

9: T10 Real Clay Tempered steel blade (battle ready) 
 Battle ready&Functional Cutting    (Good for great hardness cutting edge)                           (Strong)

10: 1095 Real Clay Tempered steel blade (battle ready) 
 Battle ready & Functional

11: L6 steel  
 Battle ready & Functional flexible

12: Folded (12times to create 4096 layers) steel clay tempered blade(battle ready)(1095+1060) 
 Battle ready&Functional Cutting  (Good for flexibilty& Folded texture)        (Exquisite)

13: RED Folded steel clay tempered blade(Functional)
   Collection & Display & Functioanl

14: AISI 1095 clay tempered Abrasive blade(Highly polsihed)
    Collection & Display & Cutting

15: T10 clay tempered Abrasive blade(Highly class polsihed)
    Collection & Display & Cutting

16: Folded Steel clay tempered Abrasive blade (Top class craftmanship)
 Battle ready&100% Top Functional  (Janpanese Classic Polishing)                    (Top Quality)

Няма коментари:

Публикуване на коментар