Поддръжка


Грижа за острието и съхранението на меча
Катана е истинско оръжие, направено от високовъглеродна ръждаема стомана. Естествената поява на ръжда при тези стомани трябва да бъде стопирана редовно, за да може катана винаги да запази изрядното си състояние. Ако не се правят регуларни почиствания на острието, катана ще бъде непоправимо увредена с течение на времето. Оръжието трябва да се съхранява в ножница, положена в хоризонтално положение, с извивката надолу и режещия ръб нагоре. От първостепенно значение е острието винаги да е добре почистено и смазано, защото естествената остатъчна влага от ръцете на мечоносеца засилва темпа на ръждясването, освен ако не се почисти своевременно. За препоръчване е никога да не пипате острието с голи ръце, едновременно поради риска от нараняване и от оставяне на отпечатъци, които по-късно прерастват в петна.
Традиционното масло, което японците използват за почистване на своите мечове, се нарича „шоджи“ (choji oil). То се състои от 99% минерално масло и 1% карамфилово масло за благоухание. В съвремието за смазване на острието може да се използва всякакъв вид минерално масло. Лесен и практичен вариант е да се закупи някаква професионална оръжейна смазка (на спрей или течна). Важно е да се нанесе равномерен слой по протежение на острието, нито твърде фин, нито твърде плътен. Не трябва да се оставя ненамазана повърхност, но не е желателно да се прекалява със смазката, защото с течение на времето тя се отлага в ножницата.
Важно е да се прави редовна инспекция на острието (на всеки няколко седмици), дори когато катана се съхранява продължително, без да се използва. Изваждането от ножницата позволява на остатъчната влага да се изветри, за да не се формират ръжда или мухъл впоследствие.
Композицията на високовъглеродната стомана я прави изключително подходяща за направата на мечове, но също така допринася за голямата податливост към ръжда. В интерес на истината, това е най-простият тест за истинската високовъглеродна стомана – склонността към ръждясване. Правилната грижа и поддръжка на мечовете е от ключово значение за запазването на тяхното първоначално състояние.
Важно е мечът да не се излага продължително на високи температури или на директна слънчева светлина. Дървото на ножницата има свойството да абсорбира влага от околната среда или от директното прибиране на острието непосредствено след рязане. Заклещената в ножницата влага се отделя, когато е изложена на висока температура, и покрива острието. Съхранението на прибран в ножница меч на директна слънчева светлина или висока температура може да причини неговото ръждясване.
Винаги покривайте острието с тънък слой масло непосредствено след употреба. Когато мечът е имал контакт с мокри или влажни повърхности, забършете и почистете добре острието, преди да го покриете със смазка. Това се отнася особено в случаите, когато повърхността е имала съприкосновение с някаква киселинна среда. По-плътен и мазен слой смазка може да се използва при дълготрайно съхранение на оръжието – в случаите, когато не възнамерявате да употребявате меча или го пренасяте на големи разстояния. Съхраняването на меча следва да се извършва на хладно, сухо и проветриво място.

Редовна поддръжка
Комплектите за почистване на мечове са абсолютно необходими за поддържане изправността на всяко острие, особено на катана. Ако не притежавате това средство, опитайте се да се снабдите с него възможно най-бързо.

Комплектът за поддръжка и почистване съдържа следните аксесоари, необходими за правилната грижа за катана:
  1. Месингово шило и чукче за разглабяне на меча.
  2. Оризова хартия за почистване на старото масло от острието, полиране и нанасяне на нов слой.
  3. Голяма uchiko (пудрена топка), съдържаща не-абразивна пудра, която абсорбира излишната смазка.
  4. Бутилка масло „шоджи“ за предпазване от ръжда.
  5. Найлоново пликче за прибиране на намаслените салфетки.
  6. Компактна дървена кутия за съхранение на всичко гореописано.
Преди да започнете, внимавайте – острието на вашата катана е много остро. Невнимателните действия могат да доведат до сериозни наранявания. Погрижете се режещият ръб да не остава в позиция, при която може да се нараните.

Почистване на катана
Ножницата на катана е покрита с много слоеве черен лак. За да се запази блясъкът, ножницата трябва да се бърше от време на време с много мек плат. Дръжте ножницата единствено за намотките, в противен случай леките драскотини от ползването ще притъпят блясъка й с течение на времето.
Започнете с използването на парче оризова хартия за почистването на старата смазка от острието. Дръжте режещия ръб навън, за да избегнете порязване. Избършете повърхността до сухо – не трябва да има остатъчно масло. (В случай, че искате да спестите скъпата оризова хартия, може да ползвате мек памучен плат).
След това потупайте леко с пудрената топка по острието на всеки 4-5 см, за да покриете протежението му с пудра (Когато използвате топката за пръв път, ще се наложи да потупате неколкократно по острието, за да премине пудрата през тъканта й). Когато острието е покрито с фин слой пудра, използвайте чисто парче оризова хартия или памучен платза да натъркате пудрада и да полирате острието с нея. Повторете докато и двете страни на острието са полирани и пудрата е премахната.
(Ако маслото и пудрата са недостатъчни за премахването на мръсотията по острието, може да използвате хартиена салфетка намокрена с вода или с препарат. Почистете и подсушете повърхността старателно, след което започнете целия процес на поддръжка отначало.)
Капнете няколко капки масло по протежението на всяка от страните на острието. Използвайте парче оризова хартия или памучна тъкан, за да разнесете маслото равномерно по повърхността. Внимавайте след намасляването да не докосвате острието с ръка, за да не убиете ефекта на смазката. Приберете меча в ножницата и го положете хоризонтално с режещия ръб нагоре.

Премахване на петна
Ако забелязвате петна по повърхността на острието или са налице следи от започнал процес на ръждясване, може да направите няколко неща, за да върнете оригиналния вид на оръжието.
Ако петната са малки и трудно забележими, пробвайте да ги „изтриете” с гумичка за молив. Този метод ще сработи единствено при много малки петънца и нечистотии по острието.
За по-сериозни петна, използвайте водна шкурка. Препоръчително е да работите с възможно най-фина шкурка, с поне 1200 ГРИТ или повече, за да не надраскате ненужно острието. Мокрете често шкурката и търкайте успоредно на острието докато петната не изчезнат, след което подсушете добре и незабавно нанесете смазка.
В случай, че методът с шкурката не даде резултат, вероятно острието е получило язвичка от ръжда. Почистете мястото добре и се старайте острието винаги да е плътно омаслено. В такъв случай вероятно ръждясалото петънце ще засегне оръжието само козметично и няма да навреди на функционалността му. Ако ръждата се разраства и потъмнява с течение на времето, по-удачно е да избягвате да ползвате оръжието на практика. Купете си нова катана за тренировки, а старата оставете за сувенир и декорация. Опасността, която поражда употребата на ръждясало острие за Вас и за околните, е по-съществен фактор от инвестицията в нов меч.

Полиране (Заточване)
Ако искате да придадете на острието по-високо ниво на полировка, има няколко неща, които трябва и които не трябва да вършите.
НИКОГА НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ МАШИНИ ИЛИ МЕХАНИЧНИ ПОЛИРОВЪЧНИ КОЛЕЛА – Въпреки, че това изглежда като бързо и просто решение за заточване, механичното полиране може да доведе до сериозно увреждане на режещия ръб и на метала, който го поддръжа – т.нар. niku. В повечето случаи машинното заточване ще отнеме непропорционално количество материал от режещият ръб и в крайна сметка ще затъпи острието, вместо да го заостри. Може да не осъзнаете това на момента – възможно е режещият ръб да се усеща остър при допир с палец или при тест срещу хартия. При всички положения обаче възможностите на меча ще бъдат ограничени и с течение на времето ще усетите това при увеличаването броя на неуспешните Ви опити срещу традиционно лесни цели. Освен остротата на оръжието, възможно е термичната обработка на стоманата също да бъде увредена при употребата на машини върху острието, което може да доведе до сериозни малфункции на меча. Затова избягвайте механичното полиране на всяка цена.
Ако е наистина необходимо, заточването на катана трябва да се извършва единствено ръчно. За препоръчване е да се използват японски водни камъни с различна повърхност. Спрямо нужните и състоянието на острието (наранен режещ ръб, кривина или обикновено заостряне) се започва от най-едрия камък (с най-малко число ГРИТ, например 220) и се преминава постепенно към по-фини и по-фини камъни (например 4000 ГРИТ), докато се постигне желаният ефект. След като режещият ръб е приведен във вид, останалата част от острието може да се полира с водна шкурка, за да се заличат следите от работата с камъните. Процедурата е сходна – започва се с по-груба шкурка (ако е необходимо) и постепенно се преминава към най-фината.

ВАЖНО:
Винаги спазвайте един и същ ъгъл на триене при работата с камъните и шкурките – за катана стандартния ъгъл на полиране е 30 градуса. Внимавайте да не промените ъгъла в течение на полирането, защото това съществено ще увреди геометрията на меча и съответно неговите режещи възможности. Бъдете внимателни при работа, за да не се порежете.
Заточвайте паралелно и двете страни на острието. Старайте се да правите еднакъв брой движения отляво и отдясно на режещия ръб, за да запазите геометрията непокътната. Помнете, че мечът не е нож – той сече с цялата си повърхност, не само с режещия ръб. Геометрията на катана е важна точно толкова, колкото остротата й. Стандартно катана няма т.нар. „вторичен откос” (secondary bevel), който е често срещан при ножовете и точно затова японското оръжие сече много по-ефективно от тях. Триъгълният профил на острието прави така, че при замах катана сече с цялата повърхност – от най-широката част на острието металът изтънява постепенно до режещия ръб, без резки скосявания. Именно тази закономерност трябва да запазите при полиране, за да не увредите своя меч.
Преди да започнете каквато и да било работа по полиране/заточване, прегледайте в интернет видеоклипове на известни експерти, които заточват катана - НЕ НОЖОВЕ ИЛИ ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ, А ИМЕННО КАТАНА. Прочетете поне няколко статии и се информирайте за правилната техника на работа – заточването на катана не е лесно или елементарно, както много хора погрешно смятат. В интернет е пълно с полезна информация, видео клипове и материали – трябва само човек да ги потърси и прегледа. Важно е да знаете какво точно искате да постигнете и как да го постигнете, преди да започнете да работите върху острието.
Не бързайте в действията си и не прекалявайте с полирането – има такова понятие като прекалено остър меч. В такъв случай режещият ръб и стоманата зад него niku изтъняват прекалено много и при контакт на острието с по-твърда повърхност е възможно да се получат щети върху него. Помнете, че катана е направена да сече плът (месо, кости, кожа, козина) и се съобразявайте с този факт.
В случай, че искате остър меч, но не смятате че ще се справите сами с неговото полиране – консултирайте се с експерт. Но отново припомням, трябва да получавате помощ само от човек, който се занимава с мечове и по-специално катана, не ножове или подобни инструменти. Интересувайте се как работи той и ако сте доволни, чак тогава му поверете меча си, особено ако е скъп.
Ако третирате своя меч с респект и нужното внимание, той ще ви служи цял живот.


Материалът е предоставен с
любезното съдействие на: 


Няма коментари:

Публикуване на коментар